בלגי מריר משובח זה לא רק שוקולד – ראשי אנדיב אפויים לחורף בריא וטעים

אם לפני כמה שנים היו שואלים אותי מה זה אנדיב, סיכוי גדול שהיתי מעווה את הפנים במבוכה קלה ועונה שאני לא מבינה גדולה במכונאות. למזלי, אני אדם די סקרן, בעיקר מבחינה קולינרית, וכשאני רואה ירק לא מאוד מוכר בסופר אני מתעניינת ואף טורחת לקנות ולנסות. זה בדרך כלל מלווה גם בחיפוש ערכיו התזונתיים בגוגל, כי אני כל הזמן מחפשת את ה"דבר הבריא הבא". נכון, זה די טרנדי לאחרונה כל עניין הבריאות והסופר פודס, אבל אני חושבת שזה טרנד די מבורך, כשבוחנים גם אותו באופן ביקורתי ומבינים מה שווה לנסות ומה לא. אבל לענייננו – אנדיב, או בשמו השני עולש (או עולש מתורבת, למקפידים), הוא אכן ירק הנחשב בריא במיוחד ולא מאוד נפוץ במכולות קטנות בדרך כלל.

לאנדיב אגב, יש שם נוסף – צ'יקורי. למעשה, שורש הצ'יקורי שימש להכנת תחליף לקפה לאחר טחינתו, אבל ב1830 גילו שכשמשאירים את השורש בחדר חשוך ולח, הוא מצמיח עלים ירוקים שמתאפיינים במרירות עדינה וטעם ייחודי שהפך ללהיט דאז. טעמו נתפש מעט שנוי במחלוקת בגלל אותה מרירות, אבל ככה זה עם מרירות – או שאתם מתים על זה או שאתם לא סובלים את זה.

אז אנדיב זה בריא כבר אמרנו – הוא נחשב מקור מצוין לויטמין A, מכיל ויטמין B, C, ברזל, סידן, אבץ, אשלגן וסיבים תזונתיים התורמים לתפקוד תקין של מערכת העיכול. הוא נטול שומן, כולסטרול או נתרן ומסייע במניעת מחלות לב והפחתת כולסטרול. נוסף על זה, האנדיב דל קלוריות – רק 16 קלוריות ל- 100 גרם.
קצת קשה למצוא אותו בארץ גם אמרנו – היו ניסיונות ייצור בארץ אבל הם הופסקו לאחר שהתגלה קושי חקלאי בגידול שורש הצ'יקורי באדמה, שממנו אמורים לצמוח עלי העולש בחדרים חשוכים ולחים. כרגע האנדיב מיובא מבלגיה, ארץ הולדתו, ומחירו מעט יקר יחסית אבל המשוגעים לדבר לא מוותרים עליו.

יש כמה סוגי אנדיב – אנדיב אסקרול ואנדיביה מסולסלת (שני סוגים שונים של חסה מסולסלת), אנדיב אדום שהוא הכלאה בין אנדיב בלגי ובין טרוויזו, מן חסה איטלקית אדומה, מיני-אנדיב (אנדיב קטן הנחשב משובח במיוחד).

אז מה אפשר לעשות עם אנדיב בעצם? מלבד לאכול אותו כמו שהוא, טרי, מרענן ובעל פריכות נהדרת – ניתן להוסיף אותו למגוון סלטים, לאפות אותו או לבשל אותו. בעבור אניני טעם רבים, ראשי אנדיב אפויים נחשבים למעדן נהדר, במיוחד כשיודעים למזג נכונה את מרירות האנדיב עם התבלינים הנכונים.
דוגמה מצוינת לשילוב מוצלח כזה, הוא המתכון שלפניכם –
ראשי אנדיב אפויים עם שום, עשבי תיבול ופירורי לחם מחיטה מלאה;

למצרכים:
5 ראשי אנדיב
3 שיני שום קצוצות או פרוסות
1 כף עלי טימין יבשים או טריים
1 כף שמן זית
מעט מי סוכר חום או סילאן מהול במעט מים
4 פרוסות לחם מחיטה מלאה
כף פטרוזיליה טרייה קצוצה
מלח ים אטלנטי
פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:
מחממים מראש תנור ל- 180 מעלות.
חוצים בסכין את ראשי האנדיב (כך שמתקבלים 10 חצאים שווים), מניחים בתבנית ומברישים במי סילאן או מי סוכר.
מוסיפים מעל את שמן הזית (בזילוף עדין) שיני השום והטימין ומכניסים לתנור לאפייה של כ- 10-15 דקות.

הכנת פירורי הלחם:
מכניסים את פרוסות הלחם ל- 20 דקות בתנור או לחילופין למצנם עד שהופכות קשות ופריכות וחותכים לפירורים בעזת סכין.
מתבלים עם פטרוזיליה קצוצה, מלח אטלנטי ופלפל שחור
לאחר שראשי האנדיב אפויים ומוכנים, מניחים אותם בכלי הגשה ומפזרים מעל את תערובת פירורי הלחם המתובלים.
בתאבון ולבריאות!