הגורם הראשון לתמותה בקרב האוכלוסייה הבוגרת בעולם המערבי הוא מחלות לב. אחד הגורמים המשפיעים ביותר על מחלות לב הוא תזונה. נוכל לשנות את התזונה שלנו ולנסות להילחם בסטטיסטיקה. אילו מאכלים מגבירים את הסיכון למחלות לב ואילו עושים את הפעולה ההפוכה?
בניסיון המלחמה במחלות הלב בעולם המערבי, מתפרסמות מדי פעם המלצות למניעה ראשונית ומניעה שניונית של מחלות לב. מניעה ראשונית מיועדת לכלל האוכלוסייה וכוללת המלצות על פעילות גופנית, תזונה נכונה והימנעות מעישון, ואילו מניעה שניונית מיועדת למי שמצוי בסיכון גבוה למחלות לב.
גורמי הסיכון התזונתיים למחלות לב ואותם ניתן לנטרל על ידי שינוי תזונתי הם יתר לחץ דם, סוכרת, רמת כולסטרול גבוהה והשמנה. על פי ארגון הבריאות העולמי, כ-2.7 מיליון בני אדם מתים מדי שנה בעולם בכלל חוסר בויטמינים ומינרלים, דבר הנובע מתפריט נטול פירות וירקות. כמעט 8% מכלל התמותה העולמית נגרם מרמת כולסטרול גבוהה. 13% מכלל התמותה העולמית נגרם מיתר לחץ דם. על כל אלו ניתן להשפיע על ידי הפחתה במלח ובשומן, בהימנעות מסיגריות ולעומת זאת בהגברת פעילות גופנית.
אכילה יומיומית של פירות וירקות
שמירה על בריאותנו כוללת אכילה יומיומית של פירות וירקות. הפירות והירקות עשירים בויטמינים ומינרלים שחשובים ביותר לגופנו. הם משתתפים בתהליכים של בנייה וניצול אנרגיה בגוף ובתהליכים פיזיולוגיים רבים. חלק מהויטמינים נוכל לצרוך רק דרך פירות וירקות (או דרך תוסף, דרך פחות מומלצת כמובן), מכיוון שגופנו לא יודע לייצר אותם בעצמו. ההמלצה היא לאכול חמש מנות של ירקות ופירות ביום. רצוי בצבעים שונים, ככל שהצבעים עזים יותר ריכוז הפיטוכימיקלים (רכיב הצבע) והויטמינים (אנטיאוקסידנטים)גבוה יותר. ניתן לשלב אותם בכל ארוחה ובין הארוחות.
לעומת הפירות והירקות, עלינו להגביל ולמתן את צריכת הכולסטרול והשומנים שלנו. הכולסטרול מיוצר אצלנו בגוף, בעיקר בכבד, ולכן אינו מהווה מרכיב חיוני במזון שלנו. אין לנו צורך במזון המכיל אותו ובכמויות גדולות הוא מזיק לנו. כמות גדולה של כולסטרול בדם עלולה לגרום לטרשת העורקים ולמחלות לב וכלי דם.
השומנים נחלקים לשומן רווי ושומן בלתי רווי. השומן הרווי נמצא בבשר וחלב. שומנים אלו פחות מומלצים ועלולים לגרום לסתימת כלי הדם ולהביא למחלות כמו אירועי לב ושבץ. השומן הבלתי רווי מקורו בצומח (שקדים, טחינה, שמנים, אבוקדו ועוד) והוא שומן שמומלץ לשלב בתפריט היומי (השומן הבלתי רווי הוא אומגה-9 אומגה-6 ואומגה-3).
פעילות גופנית משפיעה על המטבוליזם באופן כזה שכשלעצמה מורידה את המדדים בנוסף לשינוי תזונתי. פעילות גופנית מורידה כולסטרול, שורפת שומן, מפחיתה משקל. כיוון שעקביות חשובה כאן (כיון שפרמטר נוסף למניעת מחלות היא יציבות, בניגוד להתנדנדויות במשקל, לדוגמא) אימונים עם מאמן כושר אישי תורמים מאוד למניעת מחלות.